Stratejik idare, bir işletmenin hedeflerine ulaşmasına destek olacak bir plan geliştirme ve tatbik sürecidir. İşletmenin kuvvetli ve sıska yanlarını belirlemeyi, fırsatlarını ve tehditlerini değerlendirmeyi ve kuvvetli yönlerinden yararlanacak ve sıska yanlarını azaltacak bir strateji geliştirmeyi ihtiva eder.
Stratejik idare, işletmelerin rekabette önde kalmasına, yeni fırsatları belirlemesine ve hedeflerine ulaşmasına destek olduğundan iş başarısı için eğer olmazsa olmazdır. Net bir strateji geliştirerek ve bunu etken bir halde uygulayarak işletmeler başarı şanslarını artırabilirler.
Bu yazı, stratejik yönetimin bileşenleri, önemi, adımları, türleri, araçları, teknikleri, yararları, zorlukları ve SSS’leri içeren bir genel bakış sunar. İşletmelerin stratejik yönetimin önemini ve başarı göstermiş bir stratejinin iyi mi geliştirilip uygulanacağını anlamalarına destek olmayı amaçlamaktadır.
Stratejik Yönetimin Bileşenleri
Stratejik idare beş temel bileşenden kaynaklanır:
Misyon beyanı: Misyon beyanı, işletmenin amacını ve hedeflerini tanımlar. Aleni, öz ve esin verici olmalıdır.
Vizyon ifadesi: Vizyon ifadesi, işletmenin gelecekte neyi başarmak istediğini açıklar. İddialı sadece ulaşılabilir olmalıdır.
SWOT analizi: SWOT analizi, işletmenin kuvvetli taraflarını, sıska taraflarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirler. Bu bilgiler, işletmenin kuvvetli yanlarından yararlanacak ve sıska taraflarını azaltacak bir strateji geliştirmek için kullanılır.
Hedefler ve amaçlar: Hedefler ve amaçlar muayyen, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı olmalıdır. İşletmenin misyonu ve vizyonuyla ahenkli olmalıdır.
Strateji: Strateji, işletmenin hedeflerine ve amaçlarına ulaşmak için kullanılacak plandır. Muayyen, uygulanabilir ve başarılabilir olmalıdır.
Stratejik Yönetimin Önemi
Stratejik idare, işletmelerin başarısı için eğer olmazsa olmazdır şundan dolayı işletmelere şu mevzularda destek verir:
* Rekabette önde olun
* Yeni fırsatları belirleyin
* Hedeflerine ulaşmak
* Riski yönetin
* Verimliliği artırın
* Karlılığı artırın
* Sürdürülebilir rekabet pozitif yanları yaratın
Stratejik Yönetimde Adımlar
Stratejik yönetimin adımları şu şekildedir:
1. Bir misyon beyanı geliştirin.
2. Bir vizyon ifadesi geliştirin.
3. SWOT analizi yapın.
4. Hedef ve amaçlar belirleyin.
5. Bir strateji geliştirin.
6. Stratejiyi uygulayın.
7. Stratejiyi izleyin ve değerlendirin.
8. Gerektiğinde ayarlamaları yapın.
Stratejik Idare Türleri
Stratejik yönetimin üç ana türü vardır:
Kurumsal düzeyde strateji: Bu tür strateji, işletmenin genel yönüne odaklanır. Hangi işletmelere girileceği ya da hangilerinden çıkılacağı, kaynakların iyi mi tahsis edileceği ve işletmenin iyi mi büyütüleceği ile alakalı kararları ihtiva eder.
İş düzeyinde strateji: Bu tür strateji, bir firma içerisindeki bireysel işletmelere odaklanır. Her pazarda iyi mi rekabet edileceği, işletmenin iyi mi farklılaştırılacağı ve müşterilerin iyi mi çekilip elde tutulacağı ile alakalı kararları ihtiva eder.
İşlevsel seviye stratejisi: Bu tür strateji, bir işletme içerisindeki bireysel işlevlere odaklanır. Verimliliğin iyi mi artırılacağı, maliyetlerin iyi mi azaltılacağı ve satın alan hizmetlerinin iyi mi iyileştirileceği ile alakalı kararları ihtiva eder.
Stratejik Idare Araçları
Stratejik yönetimi desteklemek için kullanılabilecek bir takım enstruman vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
SWOT analizi: Bu enstruman, işletmelerin kuvvetli ve sıska yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemelerine destek verir.
Porter’ın beş güç modeli: Bu model, işletmelerin sektörlerini şekillendiren rekabet güçlerini anlamalarına destek verir.
Boston Consulting Group (BCG) matrisi: Bu enstruman, işletmelerin değişik ürün ya da hizmetlerine kaynak tahsis etmelerine destek verir.
Ansoff Matrisi: Bu enstruman, işletmelerin hangi gelişme stratejilerini uygulayacaklarına karar vermelerine destek verir.
McKinsey 7S çerçevesi: Bu enstruman, işletmelerin insan kaynaklarını, süreçlerini ve sistemlerini stratejileriyle ahenkli hale getirmelerine destek verir.
Stratejik Idare Teknikleri
Stratejik yönetimi yürütmek için kullanılabilecek bir takım teknik vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
Stratejik planlama: Bu, işletme için uzun vadeli bir plan geliştirme sürecidir.
Stratejik düşünme: Bu, geleceği ve işletmenin hedeflerine iyi mi ulaşılacağını düşünme sürecidir.
Stratejik liderlik: İşletmeyi stratejisiyle ahenkli bir halde yönlendirme sürecidir.
Stratejik haberleşme: İşletmenin stratejisini çalışanlarına, müşterilerine ve öteki paydaşlara iletme sürecidir.
Stratejik Yönetimin Yararları
Stratejik
Antet | Yanıt |
---|---|
İş Stratejisi | Bir işletmenin hedeflerine iyi mi ulaşacağını anlatan plan. |
Temel Performans Göstergeleri (KPI’lar) | Bir iş stratejisinin başarısını ölçen metrikler. |
Stratejik Planlama | Bir iş stratejisi geliştirme periyodu. |
Başarı | Bir işletmenin hedeflerine erişmesi. |
Görüş | Bir işletmenin ulaşmaya çalmış olduğu uzun vadeli hedef. |
II. Stratejik Yönetimin Bileşenleri
Stratejik idare, istenen bir sonuca ulaşmak için bir plan geliştirmeyi ve uygulamayı içeren bir süreçtir. Stratejik yönetimin bileşenleri şunlardır:
Misyon beyanı: Misyon beyanı, bir organizasyonun amacını tanımlayan kısa bir ifadedir. Aleni, öz ve esin verici olmalıdır.
Vizyon ifadesi: Vizyon ifadesi, bir organizasyonun ulaşmayı arzuladığı uzun vadeli bir hedeftir. İddialı fakat ulaşılabilir olmalıdır.
Değerler: Değerler, bir organizasyonun yaşamış olduğu yol gösterici ilkelerdir. Misyon ve vizyon ifadeleriyle tutarlı olmalıdırlar.
SWOT analizi: SWOT analizi, bir organizasyonun kuvvetli ve sıska yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemesine destek olan bir araçtır.
Hedefler ve amaçlar: Hedefler, bir organizasyonun başarmayı amaçladığı muayyen, ölçülebilir, ulaşılabilir, ilgili ve zamana bağlı ifadelerdir. Amaçlar, bir organizasyonun hedeflerine ulaşmak için attığı adımlardır.
Stratejiler: Stratejiler, bir organizasyonun hedeflerine ulaşmak için uygulamaya koyduğu planlardır.
Politikalar: Politikalar, bir kuruluşun uyduğu kurallar ve düzenlemelerdir.
Prosedürler: Prosedürler, bir organizasyonun politikalarını icra etmek için attığı adımlardır.
Bütçeler: Bütçeler, bir organizasyonun kaynaklarını tahsis etmek için oluşturduğu finansal planlardır.
Metrikler: Metrikler, bir organizasyonun ilerlemesini kovuşturmak ve başarısını değerlendirmek için kullandığı ölçülerdir.
III. Stratejik Yönetimin Önemi
Stratejik idare, kuruluşun genel hedefleriyle ahenkli kararlar almak için bir çerçeve sağlamış olduğu için işletmeler için önemlidir. Kuruluşun misyonunu, vizyonunu ve değerlerini anlayarak, stratejik yöneticiler bu genel hedeflerle tutarlı kararlar alabilirler. Bu, kuruluşun doğru yönde hareket ettiğinden ve kaynaklarının etken bir halde kullanıldığından güvenli olmaya destek verir.
Stratejik idare, riskleri belirlemeye ve yönetmeye destek olduğundan işletmeler için de önemlidir. Stratejik yöneticiler, ihtimaller içinde zorlukları öngörerek bu riskleri azaltmak ve organizasyonun her türlü olasılığa hazırlıklı olmasını sağlamak için planlar geliştirebilirler. Bu, organizasyonu finansal kayıplardan ve saygınlık kaybından korumaya destek olabilir.
En son, stratejik idare işletmeler için önemlidir şundan dolayı bir doğrultu ve gaye duygusu yaratmaya destek verir. Net bir stratejik plana haiz olarak, çalışanlar organizasyonun neyi başarmaya çalıştığını ve çalışmalarının bu hedefe iyi mi katkıda olduğunu anlayabilirler. Bu, personelleri motive etmeye ve üretkenliklerini artırmaya destek olabilir.
Kısacası, stratejik idare her büyüklükteki işletme için eğer olmazsa olmazdır. Karar alma için bir çerçeve sağlar, riskleri belirler ve yönetir ve bir doğrultu ve gaye duygusu yaratır. Stratejik bir idare periyodu uygulayarak işletmeler performanslarını iyileştirebilir ve hedeflerine ulaşabilirler.
IV. Stratejik Yönetimde Adımlar
Stratejik idare, istenen bir hedefe ulaşmak için bir plan geliştirmeyi ve uygulamayı içeren bir süreçtir. Stratejik yönetimdeki adımlar şu şekildedir:
- Kuruluşun misyon ve vizyonunu tanımlayın.
- Kuruluşunuzun kuvvetli ve sıska yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemek için bir SWOT analizi gerçekleştirin.
- Kuruluşun misyon ve vizyonuyla ahenkli hedef ve amaçlar geliştirin.
- Hedef ve amaçlara ulaşmak için stratejiler geliştirin.
- Stratejileri uygulayın ve ilerlemeyi izleyin.
- Neticeleri değerlendirin ve gerektiğinde ayarlamalar yapın.
Stratejik idare, organizasyonun çevresindeki değişimleri yansıtacak halde devamlı olarak gözden geçirilmesi ve güncellenmesi ihtiyaç duyulan idame eden bir süreçtir.
V. Stratejik Yönetimin Türleri
Her biri kendine has hedef ve amaçlar kümesine haiz birçok değişik stratejik idare türü vardır. En yaygın stratejik idare türlerinden bazıları şunlardır:
- Kurumsal düzeyde strateji
- İş düzeyinde strateji
- İşlevsel düzeyde strateji
- Proje düzeyinde strateji
- Bireysel düzeyde strateji
Her stratejik idare türü, o düzeydeki organizasyonun ya da kişinin muayyen gereksinimlerini ele almak suretiyle tasarlanmıştır. Örnek olarak, kurumsal düzeydeki strateji, organizasyonun genel yönüne odaklanırken, iş düzeyindeki strateji, bireysel iş birimlerinin muayyen hedeflerine ve amaçlarına odaklanır. İşlevsel düzeydeki strateji, organizasyon içerisindeki bireysel işlevlerin muayyen hedeflerine ve amaçlarına odaklanırken, proje düzeyindeki strateji, bireysel projelerin muayyen hedeflerine ve amaçlarına odaklanır. Bireysel düzeydeki strateji, bireysel çalışanların muayyen hedeflerine ve amaçlarına odaklanır.
Muayyen bir müessese ya da fert için en müsait stratejik idare türü, kuruluşun büyüklüğü, etkinlik gösterdiği sektör ve karşılaşmış olduğu hususi zorluklar dahil olmak suretiyle bir takım faktöre bağlı olacaktır.
VI. Stratejik Idare Araçları
Stratejik idare araçları, işletmelerin stratejilerini geliştirmelerine ve uygulamalarına destek olmak için kullanılabilen bir takım teknik ve çerçevedir. Bu araçlar, işletmelerin hedeflerini belirlemelerine, kuvvetli ve sıska yanlarını değerlendirmelerine ve hedeflerine ulaşmak için planlar geliştirmelerine destek olabilir.
Her biri kendi kuvvetli ve sıska yönlerine haiz fazlaca muhtelif stratejik idare araçları mevcuttur. En yaygın kullanılan araçlardan bazıları şunlardır:
- SWOT analizi
- Porter’ın Beş Qüç analizi
- PESTLE analizi
- Boston Consulting Group (BCG) matrisi
- Ansoff Matrisi
Stratejik idare araçları her ölçekteki işletme için kıymetli bir kaynak olabilir. İşletmeler bu araçları kullanarak stratejik planlama süreçlerini iyileştirebilir ve başarı şanslarını artırabilirler.
Yukarıda listelenen stratejik idare araçlarının her birinin daha detaylı açıklaması alttadır:
- SWOT analizi işletmelerin kuvvetli taraflarını, sıska taraflarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemelerine destek olan stratejik bir planlama aracıdır. Bu bilgiler hemen sonra fırsatlardan istifade etmek ve tehditleri azaltmak için bir plan geliştirmek için kullanılabilir.
- Porter’ın Beş Qüç analizi işletmelerin sektörlerini şekillendiren rekabetçi güçleri anlamalarına destek olan bir çerçevedir. Bu informasyon hemen sonra etken bir halde rekabet etmek için bir strateji geliştirmek için kullanılabilir.
- PESTLE analizi işletmelerin işlerini etkileyen politik, ekonomik, toplumsal, teknolojik, yasal ve çevresel faktörleri belirlemelerine destek olan stratejik bir planlama aracıdır. Bu bilgiler hemen sonra bu faktörlere ahenk sağlamak için bir strateji geliştirmek için kullanılabilir.
- Boston Consulting Group (BCG) matrisi işletmelerin değişik ürün hatlarına kaynak tahsis etmelerine destek olan stratejik bir planlama aracıdır. Bu enstruman, işletmelerin yüksek gelişme, yüksek pazar payına haiz ürünlerine daha çok, düşük gelişme, düşük pazar payına haiz ürünlerine ise daha azca yatırım yapması gerektiği terimine dayanmaktadır.
- Ansoff Matrisi işletmelerin yeni gelişme fırsatlarını belirlemesine destek olan stratejik bir planlama aracıdır. Bu enstruman, işletmelerin yeni pazarlara girerek, yeni çıkan ürünler geliştirerek ya da mevcut ürün ya da hizmetlerini iyileştirerek büyüyebileceği terimine dayanmaktadır.
Stratejik idare araçları her ölçekteki işletme için kıymetli bir kaynak olabilir. İşletmeler bu araçları kullanarak stratejik planlama süreçlerini iyileştirebilir ve başarı şanslarını artırabilirler.
VII. Stratejik Idare Teknikleri
Stratejik idare teknikleri, stratejik bir plan geliştirmek ve yürütmek için kullanılabilen bir takım enstruman ve yöntemdir. Bu teknikler, işletmelerin hedeflerini belirlemelerine, kuvvetli ve sıska yanlarını değerlendirmelerine ve istenen sonuçlara ulaşmak için bir plan geliştirmelerine destek olabilir.
Kullanılabilecek muhtelif stratejik idare teknikleri vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- SWOT analizi: Bu teknik, işletmelerin kuvvetli ve sıska yanlarını, fırsatlarını ve tehditlerini belirlemelerine destek verir.
- Porter’ın Beş Güç analizi: Bu teknik, işletmelerin sektörlerini etkileyen rekabet güçlerini anlamalarına destek verir.
- PESTEL analizi: Bu teknik, işletmelerin işlerini etkileyen politik, ekonomik, toplumsal, teknolojik ve çevresel faktörleri anlamalarına destek verir.
- Senaryo planlama: Bu teknik, işletmelerin ihtimaller içinde gelecek senaryolarına yönelik planlar geliştirmesine destek verir.
- Kıymet zinciri analizi: Bu teknik, işletmelerin müşterileri için kıymet yaratan faaliyetleri belirlemesine destek verir.
Stratejik idare teknikleri her büyüklükteki işletme için kıymetli bir enstruman olabilir. İşletmeler bu teknikleri kullanarak daha bilinçli ve etken bir stratejik plan geliştirebilir ve bu da istedikleri sonuçlara ulaşmalarına destek olabilir.
Stratejik Yönetimin Yararları
Stratejik idare, işletmelere aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım yarar sağlayabilir:
- Geliştirilmiş performans
- Artan karlılık
- Arttırılmış rekabet gücü
- Azaltılmış risk
- Alan kişi memnuniyetinin artması
- Arttırılmış çalışan morali
- Artan inovasyon
- Sürdürülebilir gelişme
Sağlam bir stratejik idare planı geliştirip uygulayarak işletmeler uzun solukta başarıya ulaşabilirler.
IX. Stratejik Idare Zorlukları
Stratejik idare birçok nedenden ötürü zorlayıcı olabilir. En yaygın zorluklardan bazıları şunlardır:
-
Kaynak eksikliği. İşletmeler çoğu zaman kapsamlı bir stratejik idare planı yürütmek için gereksinim duydukları kaynaklara haiz değildir. Bu, finansal kaynaklar, insan kaynakları ve vakit içerebilir.
-
Ihtisas eksikliği. İşletmeler, stratejik bir idare planı geliştirmek ve yürütmek için firma içerisinde uzmanlığa haiz olmayabilir. Bu, pahalı olabilen dışarıdan danışmanlar ya da uzmanlar kiralamayı gerektirebilir.
-
Değişime mukavemet. Çalışanlar değişime mukavemet izah edebilir ve bu da yeni bir stratejik idare planının uygulanmasını zorlaştırabilir. Bu mukavemet, bilinmeyene duyulan vehamet, iş güvenliğiyle alakalı endişeler ve değişimin faydalarının anlaşılmaması benzer biçimde muhtelif kaynaklardan gelebilir.
-
Dış etkenler. İşletmeler, ekonomik koşullar, teknolojideki değişimler ve rekabet benzer biçimde stratejik planlarını etkileyebilecek dış etkenleri denetim edemezler. Bu etkenler geleceği tahmin etmeyi ve başarı göstermiş olacak bir plan geliştirmeyi zorlaştırabilir.
Bu zorluklara karşın, uzun vadeli başarı elde etmek isteyen işletmeler için stratejik idare eğer olmazsa olmazdır. Zorlukları anlayarak ve bu tarz şeyleri hafifletmek için adımlar atarak işletmeler başarı şanslarını artırabilirler.
S1: Stratejik idare nelerdir?
A1: Stratejik idare, bir işletmenin hedeflerine ulaşmasına destek olacak bir plan geliştirme ve tatbik sürecidir. İşletmenin kuvvetli ve sıska yanlarını, ek olarak karşılaşmış olduğu fırsatları ve tehditleri belirlemeyi ihtiva eder. Stratejik idare ek olarak geleceğe yönelik bir vizyon geliştirmeyi ve bu gösterime ulaşmak için bir strateji kurmayı da ihtiva eder.
S2: Stratejik yönetimin bileşenleri nedir?
A2: Stratejik yönetimin bileşenleri şunlardır:
- Misyon beyanı
- Vizyon beyanı
- Hedefler ve amaçlar
- Stratejiler
- Politikalar
- Taktikler
- Kaynaklar
- Tatbik planı
- Değerlendirme ve denetim
S3: Stratejik yönetimin önemi nelerdir?
C3: Stratejik idare önemlidir şundan dolayı işletmelere şu mevzularda destek verir:
- Hedeflerine odaklanın
- Piyasadaki değişikliklere cevap verin
- Müessir bir halde rekabet edin
- Büyümek ve başarıya ulaşmak
0 Yorum